preskoči na sadržaj

Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić

 > Naslovnica
Naslovnica

Obavijest- NUTRI-VITA 2015.

Autor: Administrator , 12. 3. 2015.

Vremenik natjecanja

DRŽAVNO NATJECANJE U OBRAZOVNOM SEKTORU PPV 2015. U DISCIPLINI NUTRI-VITA

VREMENIK NATJECANJA

 

VREMENIK NATJECANJA: 23. i 24. travnja 2015.

ŠKOLA DOMAĆIN DRŽAVNOG NATJECANJA: SREDNJA ŠKOLA BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ-NEHAJ

ČLANOVI DRŽAVNOG POVJERENSTVA:

  1. MARIJA KEZELE, prof. , predsjednica
  2. DRAGICA VRGOČ, dipl. ing., tajnica
  3. KARMEN KOKOT, dipl. ing., članica
  4. JASNA REP, dipl. ing.,članica
  5. RUŽICA BUDIMIR, dipl. ing., članica
  6. MARIJA RAPANIĆ, dipl. ing., članica

BROJ NATJECATELJA: 10

NATJEČU SE UČENICI/CE ČETVRTIH RAZREDA ZANIMANJA

-      PREHRAMBENI TEHNIČAR

-      TEHNIČAR NUTRICIONIST

TEMA NATJECANJA: KONZERVIRANJE I PRERADA VOĆA I POVRĆA

TEMA PRAKTIČNOG ZADATKA: PRIPREMA, ANALIZA I PREZENTACIJA ŽELIRANOG PROIZVODA OD CITRUSA

Natjecanje se sastoji od pisane provjere stručno teorijskoga znanja i praktičnog zadatka.

  • Pisana provjera stručno teorijskog znanja – test ima 25 zadataka, traje najviše 60       minuta, boduje se s max.  35 bodova
  • Praktični zadatak – traje  180 minuta (+30 minuta za  provedbu novog elementa natjecanja-prezentacija proizvoda), boduje se s max. 65 bodova.

Cilj praktičnog zadatka Državnog natjecanja je kreirati, pripremiti, analizirati i prezentirati želirani proizvod od citrusa.

PRAKTIČNI DIO NATJECANJA sastoji se od više zadataka i provodit će se u nekoliko faza:

1.     Priprema želiranog proizvoda od citrusa (moguće djelimično kreiranje konačnog proizvoda).

 Dodatno pojašnjenje:

  • U školskom praktikumu  nije moguće pripremiti prehrambeni proizvod čiji bi naziv bio u skladu sa važećim zakonskim  propisima za voće, povrće  i prerađevine.
  • Za zadatak je odabran širi pojam-želirani proizvod od citrusa koji ostavlja mogućnosti kombinacije sastojaka i kreiranje  proizvoda koje će učenici pripremiti (s više ili manje šećera, više ili manje želina, više ili manje kiselina, sa ili bez dodatka vode u tijeku pripreme i sl.)i prezentirati sa aspekta koji su odabrali.
  • Na Državnom natjecanju učenici će iz određene mase citrusa i ostalih sastojaka za želirane proizvode čiju masu sami određuju, pripremiti želirani proizvod  prema literaturi, teorijskom znanju, praktičnim vještinama i sažetom propisu koji će dobiti na natjecanju.
  • Pripremljeni želirani proizvod od citrusa treba imati odgovarajuća organoleptička svojstva za želirane proizvode.
  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 20 od 65.

NAPOMENA:

Učenik mora u zadanom vremenu predati pripremljeni proizvod (u bilo kojem obliku) u protivnom neće moći odraditi 2.,3.i.6. zadatak praktičnog dijela natjecanja.

2.     Senzorska analiza proizvoda sa natjecanja (učenik uzima kodirani uzorak metodom slučajnog odabira, analizira i boduje proizvod).

Dodatno pojašnjenje.

  • Učenik analizira kodirani uzorak, propisno ispunjava ocjenjivački listić i odredi ukupni broj bodova.
  • Iz postignutih bodova kodiranog uzorka (0-20) izvode se, prema tablici, bodovi za praktični dio natjecanja (1-5).
  • Uzorak se dekodira i bodovi za praktični dio (1-5) dodjeljuju se rednom broju, zaporki - odnosno učeniku koji je pripremio taj proizvod.
  • Članovi Državnog povjerenstva zajednički dodjeljuju (1-5) bodova za praktični dio  svakom učeniku koji je pripremio  proizvod pod rednim brojem i zaporkom.
  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 10 od 65.
  • Ako učenik nije predao proizvod  utvrđuje se 0  od 65 bodova.

3.    Kvalitativna analiza proizvoda s natjecanja (dokazivanje reducirajućih šećera, škroba, pektina).

  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 6 od 65.

4.    Kvantitativna analiza industrijskog želiranog  proizvoda od citrusa (određivanje ukupnih kiselina ili reducirajućih  šećera)

  • Za ovaj zadatak max.broj bodova je 12 od 65.

5.    Analiza rezultata (odgovor na pitanja)

  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 10 od 65.

6.    Novo  u natjecanju – kratka (2-3 min) usmena prezentacija proizvoda s različitih aspekata prema afinitetu učenika (tehnološki, nutricionistički, kemijski, biokemijski, zdravstveni, mikrobiološki, ekonomsko-komercijalni, poduzetnički, ekološki, osvrt na kontrolu kvalitete ili neki drugi zanimljivi ili originalni aspekt prezentacije proizvoda).

  • Za ovaj zadatak max. broj bodova je 5 od 65.

Briga za zdravlje i okoliš je element koji se boduje sa max. 2 boda.

LITERATURA za pripremu natjecanja određena je i objavljena  prije početka natjecanja. 
 

VREMENIK NATJECANJA:

Sukladno zahtjevnom praktičnom zadatku natjecanja i pravilima struke provedba Državnog natjecanja odvijat će se na slijedeći način:

Četvrtak: 23. travnja 2015.

  • Učenici će u učionici pisati teorijski dio natjecanja u trajanju do 60 minuta.
  • U školskom nutricionističkom praktikumu učenici će provoditi prvi zadatak praktičnog dijela-pripremanje želiranog proizvoda od citrusa.
  • Vrijeme za provedbu prvog dijela praktičnog zadatka je do 60 minuta.

Proizvod se želira do početka natjecanja u petak.

Petak: 24. travnja 2015.

  • U nutricionističkom praktikumu učenici i članovi Državnog povjerenstva vršit će senzorsku analizu kodiranih uzoraka proizvoda sa natjecanja.
  • Vrijeme za provedbu drugog dijela praktičnog zadatka je do 30 minuta.
  • U laboratoriju za kemiju i kontrolu hrane učenici će provoditi 3., 4. i 5.zadatak natjecanja.
  • Vrijeme za provedbu je do 90 minuta + do 30 minuta za 6.zadatak natjecanja.

U slučaju jednakog broja ostvarenih bodova, kriterij za odabir i plasman bit će veći broj bodova ostvaren u praktičnom dijelu natjecanja.

NAPOMENA:

 OBAVEZNO DONIJETI NA NATJECANJE:

1.    ZAŠTITNA OPREMA:

  • prema higijenskom standardu, na natjecanje je potrebno donijeti zaštitnu opremu: rukavice, kapu, bijeli zaštitni ogrtač

2.    DOKUMENTI I PRIBOR:

  • osobna iskaznica
  • kalkulator

Sve eventualne dodatne upite molimo izvršiti isključivo pisanim putem na e-mail natjecanje ppv2015@gmail.com.

Sve obavijesti vezane za natjecanje PPV 2015. kao i do sada možete pratiti na web stranicama  škole domaćina.

 

Svim učenicima i njihovim mentorima želimo uspješnu pripremu za natjecanje.  

                           Članovi Državnog povjerenstva

 

 


Izvor: Ružica Budimir, dipl.ing,prehr.tehnol.


Tražilica
Oglasna ploča
Hrvatska danas

VIRTUALNA KNJIŽNICA 2023/24

Razglednica naše škole

Učenička zadruga

Prognoza za Kaštela
 

Globe projekt

EDIT ICT ŽUPANIJA


E-medica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić / Put poljoprivrednika bb, HR-21217 Kaštel Štafilić / www.ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr / ured@ss-bracaradic-kastelstafilicnehaj.skole.hr
preskoči na navigaciju