Poljoprivredna proizvodnja je jedan od glavnih čimbenika razvoja svake zemlje s osnovnim ciljem zadovoljiti potrebe za poljoprivrednim proizvodima (prehrana pučanstva, potrebe turizma i industrije). Obuhvaća školovanje u pomoćnim zanimanjima te trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju za obrazovne profile voćar-vinogradar-vinar, cvjećar, vrtlar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje i poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut i agroturistički tehničar.
Trogodišnja zanimanja
Pomoćni cvjećar (TES)

Cilj programa je stjecanje temeljnih znanja i vještina iz cvjećarske proizvodnje, upoznavanje cvjećarskih kultura, uzgoj cvijeća i vrtnog zelenila te savladavanje radnih operacija radnika u cvjećarstvu potrebnih za uspješnu obradu tla, sjetvu, uzgoj i berbu cvijeća
Pomoćni vrtlar (TES)
Učenici tijekom svog školovanja za pomoćnog vrtlara (TES) po prilagođenom ili individualiziranom programu uz općeobrazovne predmete stječu znanja i vještine iz strukovnih predmeta koje zatim primjenjuju u praktičnoj nastavi. Pomoćni vrtlar radi jednostavnije poslove u vrtlarskoj proizvodnji, odnosno u uzgoju povrća, voća, cvijeća i ukrasnog zelenila u vidu obrade tla, sjetve, sadnje, zalijevanja, plijevljenja, okopavanja, zaštite, gnojidbe, prihrane i berbe vrtnog bilja. Također, on se bavi i održavanjem i zaštitom vinove loze i voćaka, berbom i preradom plodova, te održavanjem i zaštitom cvijeća, travnjaka i ukrasnog zelenila uz nadzor kvalificiranog radnika.
Nakon završetka trogodišnjeg školovanja stječe nižu stručnu spremu (NSS). Mogućnost zapošljavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja je u svakom gospodarskom subjektu koji se bavi vrtlarstvom, voćarstvom, proizvodnjom povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima, te u radnim organizacijama specijaliziranim održavanje zelenih površina, kako javnih, tako i privatnih.
Voćar - vinogradar - vinar, cvjećar
Cilj obrazovanja je osposobiti učenike za samostalan rad u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, u proizvodnji cvijeća, povrća, ukrasnog grmlja te aranžiranju cvijeća i prostora. Uz opće obrazovne predmete učenici teoretski i praktično savladavaju znanja i vještine u pojedinim zanimanjima.
Četverogodišnja zanimanja:
Agrotehničar
Agrotehničar je zanimanje koje ima novi strukovni kurikulum. To je moderniziran program gdje budući učenici stječu znanja i vještine za aktivno uključivanje na tržište rada.
Program se sastoji od općih predmeta i strukovnog dijela. Provodit će se u školi, školskom vrtu, stakleniku, u znanstvenim institutima te gospodarstvima koja će surađivati sa školom.
Omogućuje domaća i inozemna putovanja u cilju usavršavanja kompetencija. Traje četiri godine, a završava obranom završnog rada kada učenik stječe zvanje agrotehničar. Nakon položene državne mature moguće je studiranje.
Učenici razvijaju vještine unutar tehnologija u biljnoj i animalnoj proizvodnji , usvajaju osnove fitomedicine, načela ekološke proizvodnje, zaštite okoliša i održivog razvoja te agropoduzetništva.
Agrotehničar može raditi u javnim ustanovama kao tehnički suradnik, poljoprivrednim ljekarnama, farmama, vrtnim centrima, vinarijama i vinotekama. Također se može uključiti u sustav samozapošljavanja u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te obrtima i zadrugama koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.
Agrotehničar-nastavni plan i program
Poljoprivredni tehničar - biljne proizvodnje
Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje je četverogodišnje zanimanje u kojem se stječu znanja iz najšireg područja poljoprivrede. Ovaj profil poljoprivrednog stručnjaka organizira, nadgleda i primjenjuje tehnologiju u svim sferama proizvodnje bilja. Može se baviti uzgojem biljnih kultura na oranicama (žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja), te u voćnjacima i vinogradima. Isto tako, polaznici stječu kompetencije za obavljanje tehnoloških postupaka poloprivredne proizvodnje u zatvorenim prostorima – staklenicima, plastenicima i sl.
Tijekom školovanja, kroz teoretsku i praktičnu nastavu, učenici dobivaju znanja o primjeni strojeva, alata i opreme bez kojih je nazamislivo obavljanje poslova u suvremenoj poljoprivredi.
Posebna se pažnja pridaje edukaciji za provođenje načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, neizostavnog pri odabiru metoda i sredstava za zaštitu bilja.
Također, učenici se podučavaju osnovama poduzetničkog poslovanja i organizaciji rada, te praćenju i primjeni zakonskih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša.
Mogućnosti zapošljavanja
Poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje može raditi u svim poduzećima, zadrugama, obrtima i ostalim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. U postojećoj konstelaciji gospodarskih čimbenika u Dalmaciji treba posebno istaknuti mogućnost samozapošljavanja u OPG – ima.
Završetkom školovanja ovi su stručnjaci sposobni za rad na ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim gospodarstvima, kao i na stočarskim farmama, te u poljoprivrednim ljekarnama.
Ovaj profil zanimanja je tražen i u komunalnim ustanovama kao tehnički suradnik pri raznim poslovima, a naročito pri uređivanju parkova i zelenih površina.
S obzirom da polaznici slušaju i predmet u kojemu se upoznavaju s osnovama vinarske tehnologije, mogu se zaposliti i u vinarijama kao tehnolozi i u vinotekama kao prodavači.
Uz položenu Državnu maturu je moguć upis na sve fakultete i više škole.
Poljoprivredni tehničar - opći
Ovo je novo četverogodišnje zanimanje u našoj Školi.
Poljoprivredni tehničar – opću je četverogodišnje zanimanje u kojem se stječu znanja iz najšireg područja poljoprivrede, tamo gdje se susreću proizvodnje bilja i domaćih životinja. Ovaj profil poljoprivrednog stručnjaka organizira, nadgleda i primjenjuje tehnologiju u biljnoj i animalnoj proizvodnji. Može se baviti uzgojem biljnih kultura na oranicama (žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja), te u voćnjacima i vinogradima.
Tijekom školovanja kroz teoretsku i praktičnu nastavu učenici dobivaju znanja o primjeni strojeva, alata i opreme bez kojih je nazamisliva suvremena poljoprivredna proizvodnja.
Posebna se pažnja pridaje edukaciji za provođenje načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, neizostavnog pri odabiru metoda i sredstava za zaštitu bilja.
Također, učenici se podučavaju osnovama poduzetničkog poslovanja i organizaciji rada, te praćenju i primjeni zakonskih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša.
Mogućnosti zapošljavanja
Poljoprivredni tehničar – opći može raditi u svim poduzećima, zadrugama, obrtima i ostalim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. U postojećoj konstelaciji gospodarskih čimbenika u Dalmaciji treba posebno istaknuti mogućnost samozapošljavanja u OPG – ima.
Završetkom školovanja ovi su stručnjaci sposobni za rad na ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i povrtlarskim gospodarstvima, kao i na stočarskim farmama i u poljoprivrednim ljekarnama.
Ovaj profil poljoprivrednog djelatnika osposobljen je za rad i u staklenicima i plastenicima, ali i u javnim i komunalnim ustanovama kao tehnički suradnik.
S obzirom da polaznici slušaju i predmet u kojemu se upoznavaju s osnovama vinarske tehnologije, mogu se zaposliti i u vinarijama kao tehnolozi i u vinotekama kao prodavači.
Uz položenu Državnu maturu je moguć upis na sve fakultete i više škole.
Poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut
Cilj obrazovanja je stjecanje znanja o uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima te korovu, o sredstvima za zaštitu bilja i njihovoj uporabi te njihovo djelovanje na čovjeka i okoliš. Zatim moraju poznavati asortiman u poljoprivrednoj apoteci (repromaterijale, alate i poljoprivrednu mehanizaciju, stočnu hranu, sredstva za zaštitu bilja i sl.)
Nakon završenog školovanja učenici se mogu zapošljavati u poljoprivrednim apotekama, u institutima i poljoprivrednim poduzećima. Stečena znanja omogućavaju nastavak školovanja na poljoprivrednom fakultetu i ostalim srodnim fakultetima.
Agroturistički tehničar
Povezuje ekopoljoprivredu, tradicionalno ugostiteljstvo i turizam.
Zahvaljujući prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima Hrvatske, agroturizam postaje sve interesantnija djelatnost. Njome se proširuje turistička ponuda na ekološki čista i nezagađena područja.
Cilj obrazovanja je stjecanje znanja i vještina učenika za kvalitetno pružanje ugostiteljskih usluga, usluga smještaja gostiju i drugih agroturističkih usluga (organiziranje berbe, sakupljanje ljekovitog bilja, jahanja...). Uz to, učenici se osposobljavaju za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te načine pripreme i ponude hrane s vlastitog poljoprivrednog gospodarstva.
Također upoznaju povijest i kulturnu tradiciju hrvatskog sela.
Uz obavezne stručne predmete nudi se veliki broj izbornih predmeta (npr. gljivarstvo, ljekovito bilje,…)
Nakon završenog obrazovanja učenici se mogu zaposliti u turizmu, ugostiteljstvu, kao i u vlastitim u OPG – ima. Tijekom školovanja stječu i znanja za nastavak školovanja na svim fakultetima uz uvjet položene Državne mature.



« Siječanj 2021 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |